قهوه و چای؛ کدامیک برای سلامتی مفیدتر است؟

قهوه و چای؛ کدامیک برای سلامتی مفیدتر است؟

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری هیاهو، همواره یک دویل صبحگاهی میان قهوه در مقابل چای وجود داشته است و گروهی قهوه را برای یک بیداری پرانرژی ترجیح می دهند و عده دیگر چای را به عنوان یک نوشیدنی ملایم تر انتخاب می کنند. دانشمندان با تجزیه و تحلیل فواید و مضرات قهوه و چای در مورد مزایای این دو نوشیدنی صبحگاهی به مطالعه پرداخته اند.

تنها در تعداد محدودی از کشورهای دنیا و در راس آن ها فرانسه مصرف قهوه بیشتر از مصرف چای است. در فرانسه میزان مصرف سالانه قهوه 5.1 کیلوگرم در مقایسه با تنها 230 گرم چای است. خوشبختانه هر دو نوشیدنی نه برای سلامتی ضرری ندارند که مطالعات متعدد نشان داده اند که هر دو در صورت مصرف به اندازه می توانند از بیماری های قلبی عروقی و برخی سرطان ها، به ویژه سرطان های گوارشی، به لطف مواد فعال خود مانند کافیین و پلی فنول های آنتی اکسیدانی جلوگیری کنند. با این حال، هر کدام از این نوشیدنی ها مزایای خاص خود را دارد که کفه ترازو را بسته به نیاز فرد به نفع خود سنگین می کند.

فواید خوردن قهوه اما نه به مقدار زیاد!

قهوه از شهرت بدی برخوردار است زیرا می تواند شما را عصبانی کند، اضطراب را افزایش دهد و یا باعث لرزش شود، اما این موارد فقط در صورت مصرف بیش از حد آن (پنج تا شش فنجان در روز) اتفاق می افتد و نوشیدن آن در مقادیر متوسط مفید است. به عنوان مثال، اثر انقباضی آن بر روی عروق به پیشگیری از میگرن کمک می کند.

علاوه بر این، در مطالعه ای که در سال 2022 در مجله اروپایی قلب و عروق منتشر شد، نشان داد که نوشیدن 2 تا 3 فنجان قهوه در روز به طور قابل توجهی خطر ابتلا به امراض قلبی و عروقی را کاهش می دهد.

قهوه بدون کافیین نیز می تواند خطر ابتلا به دیابت نوع دو را به نصف کاهش دهد، آن هم در صورتی که به میزان چهار فنجان در روز مصرف شود. محققان چینی این موضوع را به خاطر عملکرد کافییک اسید و کلروژنیک اسید مرتبط می دانند که از تبدیل آمیلین-هورمونی در پانکراس- به شکل سمی جلوگیری می کند.

قهوه حافظه را بهبود می بخشد

مطالعات اپیدمیولوژیک و تجربی متعددی فواید آن را بر روی بیماری های آلزایمر و پارکینسون نشان می دهد. در سال 2021، یک مطالعه در لیل تاثیر کافیین را بر عملکردهای شناختی بیمارانی که از اشکال اولیه یا متوسط این بیماری های عصبی رنج می برند، ارزیابی کرد.

با این حال، قهوه یک دارو نیست. اگرچه تمرکز را بهبود می بخشد، اما برای زنان باردار و جوانان در حال رشد توصیه نمی شود، زیرا چرخه اولیه خواب را مختل می کند.

چای به لطف آسیایی ها که مصرف کنندگان بزرگ آن هستند، از اقبال خوبی برخوردار است و توانست یک انقلاب کوچک نیز در فرانسه ایجاد کند، امری که روز به روز بر نوشیدن چای سبز در فرانسه افزود.

نوشیدن چای یک عادت سالم است، زیرا پلی فنول های موجود در آن سطح گلوکز خون را کاهش می دهند. طبق یک مطالعه در سال 2013 در کره جنوبی، نوشیدن یک یا دو فنجان چای در طول یک وعده غذایی می تواند وزن را کاهش دهد.

اثر چای بر استرس

پیشتر در سال 2007، محققان ژاپنی نشان دادند که  اثر کاهنده چای بر روی استرس ناشی از تیانین است. همچنین به دلیل این ترکیب است که چای مانند قهوه باعث افزایش سریع انرژی و هوشیاری نمی شود، چرا که تیانین موجود در چای اثر آرامش بخشی بر مغز دارد و اثر تحریک کننده تیین (کافیین موجود در چای) را متعادل می کند.

فلوراید

از جنبه نوشیدن هم چای می تواند مفید باشد. سرشار از فلوراید است و به مبارزه با پوسیدگی دندان کمک می کند. اما باید مراقب اثر رنگی آن بود، زیرا فلوراید بیش از حد باعث ایجاد لکه های زرد یا قهوه ای بر روی دندان ها می شود. هر چه برگ های چای بیشتر بر روی گیاه آن باقی بمانند، فلوراید بیشتری در آنجا انباشته می شود. بنابراین ترجیح داده می شود که چای سیاه را خیلی ارزان خریداری نکنید، زیرا اغلب از چای های قدیمی تهیه می شوند.

جلوگیری از آرتروز

یکی دیگر از مزایای غیرمنتظره چای جلوگیری از آرتروز است. یک تیم آمریکایی نشان داد که نوشیدن سه یا چهار فنجان چای در روز، منجر به کاهش پروتیین ها و آنزیم های آسیب رسان به مفاصل می شود. بر اساس مطالعه ای که در  سال 2014 در کره جنوبی انجام شد، تزریق کاتچین های موجود در چای حتی باعث کاهش چشمگیر تعداد افراد مبتلا به آرتریت شد.

طریقه مصرف چای

برای بهره مندی کامل از فواید چای، روش تهیه آن نقش مهمی در حفظ فوایدش دارد. باید بگذارید تا بین 3 تا 5 دقیقه دم بکشد تا 80٪کافیین و 85٪ آنتی اکسیدان های آن پخش شود. در موقع مصرف چای کیسه ای نیز باید آن را تکان داد تا اجزای آن راحت تر آزاد شوند. اما باید مراقب مصرف زیاد چای بود، زیرا مصرف چای به مقدار زیاد، جذب آهن با منشاء گیاهی را توسط بدن کند می کند. بنابراین مصرف آن برای افراد کم خون و به ویژه زنان باردار در طول وعده های غذایی توصیه نمی شود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "قهوه و چای؛ کدامیک برای سلامتی مفیدتر است؟" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "قهوه و چای؛ کدامیک برای سلامتی مفیدتر است؟"، کلیک کنید.