آغاز گمانه زنی های باستان شناختی در بقعه سلطان شیخداد یزد

آغاز گمانه زنی های باستان شناختی در بقعه سلطان شیخداد یزد

هیاهو/یزد گمانه زنی بقعه ی سلطان شیخداد یزد با هدف ساماندهی و مطالعه آسیب ها و دخل و تصرف هایی که از دوره ی ایلخانی تاکنون در این اثر صورت گرفته، آغاز شد.

«محمدحسین عزیزی خرانقی» عضو هییت علمی پژوهشکده باستان شناسی و سرپرست هییت باستان شناسی این مجموعه، ضمن اعلام این خبر گفت: کاوش های باستان شناسی و گمانه زنی در آرامگاه سلطان شیخداد یزد با حمایت اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد و مجوز پژوهشگاه به منظور مطالعه و ساماندهیِ اتاق جنوبی آرامگاه سلطان شیخداد آغاز شد.

وی افزود: این پژوهش با همت و همیاری جمعی از جوانان دانشجو و فارغ التحصیل رشته های معماری و مرمت بنا شامل بهاره اژدری، محمدحسین دهقانی، مریم حسن زاده، سیما زارع، مهدا نخودی زاده، وحید آقایی، ابوالفضل اسماعیلی که به صورت داوطلبانه با هییت همکاری می کنند، شکل گرفته است.

این باستان شناس هدف این طرح را ساماندهی و مطالعه آسیب ها و دخل و تصرف هایی خواند که از دوره ی ایلخانی تاکنون در این اثر صورت گرفته است. او تصریح کرد: آرامگاه سلطان شیخداد، اثری از دوره ی ایلخانی است که مدفن «دادا محمد» معروف به سلطان شیخداد است که در دورۀ آل مظفر در سال 726 هجری قمری ساخته شده است.

عزیزی خرانقی اظهار کرد: این مجموعه که شامل آرامگاه و حسینیه است، پس از ساخت در دوره ی ایلخانی(آل مظفر) به بعد، در دوره های صفوی و قاجار، دچار دخل و تصرف ها و تغییرات بسیاری شده است و تخریب ها و تغییرات وسیعی که در دهه های اخیر در محله ی شیخداد و ساختارهای پیرامون بقعه سلطان شیخداد صورت گرفته، منجر به آسیب های کالبدی زیادی در بنا شده است.

وی گفت: در ضلع جنوبی آرامگاه و مقابل مسجد گلدسته، اتاق کوچکی قرار دارد که بر اساس شواهد معماری موجود، یکی از بخش های اصیل بنا محسوب می شود ولی متاسفانه در دهه های اخیر به صورت انباری استفاده شده ولی در گوشه ی شمال غربی اتاق، بخش هایی از گوری کاشی کاری شده، کاملاً مشابه با گورهای بخش اصلی بقعه، دیده می شود.

عضو هییت علمی پژوهشکده باستان شناسی با اشاره به این که کاوش های باستان شناسی در بخش های غربی، شمال غربی و جنوبی اتاق مورد نظر، منجر به شناسایی کف اصلی بنا شد، افزود: به نظر می رسد، پس از دوره ی ایلخانی و تغییر مذهب، کاربری اتاق نیز تغییر کرده و بر روی کف اصلی بنا که از گچ ساخته شده، با ایجاد دیوارک های خشتی، کل فضای کف اتاق به صورت قبرستان و گذاشتن اجساد به صورت سپرده برای انتقال به عتبات عالیات، استفاده می شده است.

سرپرست هییت باستان شناسی تصریح کرد: در این کاوش ها، تاکنون آثار منقول متعددی شامل ظروف سفالی سالم و قطعات سفالی لعاب دار و قطعات کاشی های آبی فیروزه ای، لاژوردی و معرق شناسایی شده است. نمونه ای کفن مزین به آیات قرآنی، شلوار زنانۀ سالمی از دورۀ قاجار و تعدادی تخم مرغ، که بر روی آن طلسم ذکر شده و شامل آیات قرآنی و حروف ابجد است، شناسایی شده است.

به گزارش هیاهو و به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی یزد، عزیزی خرانقی خاطرنشان کرد: اداره کل میراث فرهنگی استان یزد در راستای رسالت خویش، پس از اتمام گمانه زنی، برنامه ریزی جهت مرمت و استحکام بخشی بنا را در دستور کار قرار خواهد داد. گروه کاوش با هماهنگی معاونت میراث فرهنگی استان و پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، اقدامات لازم را برای تکمیل مطالعات باستان شناختی بر روی بقایای فرهنگی محوطه را پیگیری خواهد کرد.

پایان خبر هیاهو

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آغاز گمانه زنی های باستان شناختی در بقعه سلطان شیخداد یزد" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آغاز گمانه زنی های باستان شناختی در بقعه سلطان شیخداد یزد"، کلیک کنید.